Arany - Ékszer

Arany jelentése

A tartósság és az örökkévalóság jelképe minden kultúrában, értékét minden korban megőrzi. Napjainkban is a hatalom, a jólét és a gazdagság mértékét jelenti.
Az Arany a magyar nyelvben egy női keresztnevet jelent. Maga az arany szó jelentése: aranyos, aranyműves.
Több dolgot is szimbolizál, de minden területen a magas minőséget, a bölcsességet és vagyont jelenti.
A színeknek gyógyító és közérzetjavító hatása van, ezért minden színnek külön jelentése van. Más és más jelentése van a fehér, fekete, piros, sárga és zöld színnek is. Így az aranynak is, mely szerint a napfényt, az isteni hatalmat jelenti. Az összes napistent, a vetés és aratás isteneit, a beért termést szimbolizálja. Az ezoterikában pedig a szoláris asztrál színe.
A feng shui kultúrában is különleges szerepe van. Egyrészt a méltóságot jelenti, másrészt pedig megtestesíti a gazdagságot, és hitük szerint pénzt és szerencsét hozhat. Bár ezek teljesüléséhez nem mindegy, hogy hol helyezzük el értéktárgyunkat. Legkiválóbb hely erre a dolgozószoba, a munkahely bármely pontja.
A kereszténységben és az ikonfestészetben az arany háttér a mennyei birodalomra utal.

„Arany” a magyar nyelvben

Ez a szó, amely oly sok mindent takar, a magyar nyelvben is megjelenik szólások, közmondások formájában is. Gondoljuk csak végig, hogy mindennapjainkban hányszor hangzanak el a következő mondatok, amelyekkel csak utalunk egy-egy dologra, vagy éppen annak fontosságát akarjuk kifejezni.
Sokszor átvitt értelemben használjuk őket, hiszen a szólások állandósult szókapcsolatok, amelyek néhány szóból álló kifejezések, amelyeknek együtt új értelmük van.
A közmondások pedig a nép ajkán keletkeznek. A józan ész alapigazságait, erkölcsi elveket tartalmaz. Íme néhány napjaikban is használt szólás, közmondás az arany szó megjelenésével:
„Hallgatni arany, beszélni ezüst.”
„Nem fog aranyon a rozsda.”
Ennek a közmondásnak az a mondanivalója, hogy becsületes ember értékét nem csökkenti sem a rágalmazás, sem az idő múlása.
„Ki korán kel, aranyat lel.”
Az arany az eredményesség jelképeként áll mondatban.
„Nem mind arany, ami fénylik.”
Sokszor az emberek kifele, a társadalom fele a külsőségeket mutatják. Pedig ez gyakran nem a valóságot ábrázolja. Éppen ezért ez is gyakran használt kifejezésünk, amely szemlélteti társadalmunkat.
„Az arany a sárban is arany.”