Arany - Ékszer

Az arany, mint befektetés

Az emberek ezt a nemesfémet mindig jó befektetésnek tartották. Az aranyból készült ékszerek, dísztárgyak, pénzérmék mind azt bizonyítják, hogy évszázadokon át sikerült megtartania, sőt növelnie értékét.
Árfolyamát vizsgálva megállapítható, hogy értéke az elmúlt években is növekedett. Az emelkedés hátterében az áll, hogy bár az ipari felhasználás miatt egyre csökken a kibányászható arany mennyisége, viszont egyre többen szeretnének vásárolni. Így a csökkenő kínálat és az egyre nagyobb kereslet megemeli az árát.
Az arany nem feltétlenül a gyors nyereséget hozó befektetés, értéke hosszú távon vásárlóerejében rejlik és a legnagyobb biztonságot nyújtja. Értéke a világon mindenhol elismert és garantált, függetlenül egy adott ország gazdasági helyzetétől, az eltérő kulturális hagyományoktól, politikai berendezkedésétől.
Befektetési formái a következők lehetnek: ékszer, aranyrúd, kilóarany, certifikátok, részvények, aranyérme.
Az ember ékessége az ékszer. Az ékszer státuszjelző szerepe máig él. Viselője társadalmi helyzetét jeleníti meg. Nagyon sok formában jelenik meg.
Magyarországon a magánszemélyeknek is van lehetőségük arra, hogy megtakarításaikat befektetési aranyba helyezzék. Az ÁFA-törvény alkalmazásában befektetési aranynak minősül a legalább 995/1000 finomságú, és egy gramm feletti súlyú tömb, rúd vagy lemez formájú arany, amely akkreditált labor által kiállított minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, továbbá a befektetési célú arany feletti tulajdonjogot megtestesítő értékpapír is. Befektetési arany a törvény értelmében az olyan 1800 után vert aranyérme is, amelyet a kibocsátás országában törvényes fizetőeszközként használtak vagy használnak, és amelynek piaci értéke legfeljebb 80 százalékkal haladja meg aranytartalmának értékét, továbbá azok az aranyérmék, melyek az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában közzétett listán szerepelnek. Az értéknövekedés után azonban adózniuk kell. A befektetőnek egyénileg kell bevallani nyereségét, amelye az eladási és a beszerzési ár különbözetéből áll. Ez jövedelemnek minősül, ami adó köteles.
Az aranyrúd az arany leggyakoribb formája kereskedési és felhalmozási célra. Az aranyrudak különböző méretben, formában és tisztaságban jönnek ki, és különböző súlyban, és mértékegységben mérve attól függően, hogy a világ mely részéről származnak.
Az aranyrúd is egy befektetési forma, de ezzel inkább a jegybankok élnek, hiszen itt túl nagy az egyszerre befektetendő összeg. Ezek leggyakrabban 400 uncia színaranyat tartalmaznak. A rudak esetében előírások vannak, miszerint szerepelni kell rajta a gyártási évnek, a rúdsorszámnak, a gyártónak és a minősítő jelének, valamint az aranytartalomnak.
Az aranycertifikát az aranybirtoklás egyik módja anélkül, hogy fizikai kézbesítés történne. Egyes bankok által kibocsátott tulajdonjogot megtestesítő okirat. A bank tárolja a fémet az ügyfél részére. Azok alkalmazzák, akik a biztonságos tárolást nem tudják megoldani, vagy ezáltal megnövelt likviditást szeretnének elérni úgy, hogy akár egy telefonhívással értékesíteni tudják az aranyat. Certifikátokat tőzsdei kereskedelemben is használják.
Az arany certifikátok elsősorban a hazai bankokban jegyezhetők. Forintban a Budapesti Értéktőzsdén lehet megvásárolni, de ezek nagy része amerikai dollárban vannak jegyezve. Értékük ennek megfelelően a devizaárfolyamok változásával változhat.
Befektetési forma lehet még a vállalti részvények és a befektetési jegyek.
A pénzérmék is igen kedvező lehetőséget nyújtanak a befektetők részére.
Az aranyérmék korábban fizetőeszközként szolgáltak, ma már viszont inkább a gyűjtők és a befektetők számára fontos.
Napjainkban az egyik legismertebb érmecsalád a Wiener Philharmoniker, a Krügerrand és az American Eagle.

Arany befektetése

A különböző korokból származó és anyagú, például ezüst- és aranyérmék igen közkedveltek. Az érmegyűjtéssel a numizmatika foglalkozik. Feladata a pénzek korának és származási helyének megállapítása. Illetve a lelet korának és eredetének, esetleg egykori tulajdonosának becslése.
A numizmatikai érték egy magasabb felárat ad egy nemesfém érmének.
Az érmék értéke gyűjtői szempontoktól, a ritkaságától, állapotától, szépségétől függően, az aranytartalom nyújtotta belső értékén felül.
Ha aranyérmékről beszélünk, akkor kihagyhatatlan a „körmöci arany” megemlítése. Ez fogalom Európa szerte. A legtisztább aranyból a régi magyar pénzt verték Körmöcbányán. Olyan magas volt az aranytartalma, hogy a mondás szerint „egyetlen körmöci aranypénz mennyiségével egy huszárt lovastól be lehetne aranyozni”. A „körmöci” aranyat 989 ezrelék aranyból és 11 ezrelék ezüstből verték.
Ma a legnagyobb finomságú aranyérme a 2008-ban kiadott 1 unciás kanadai arany érme, a maple Leaf érme, amely 99,999%-os finomságú. Angolosan „five-nine-fine”, öt kilences finomságú.

Az arany árfolyama

Az arany árát a szabad piac határozza meg. Az aranyárat a nagy tartalékokkal rendelkező piaci szereplők határozzák meg, a központi bankok, az aranybánya társaságok képesek befolyásolni. Befolyásolja az árát az olaj és az aktuális US-Dollár árfolyam.
Az arany és más nemesfém árát hagyományosan amerikai dollárban határozzák meg=USD.
A különböző pénznemek között a mindenkor érvényes váltási árfolyamon kerül az ár átváltásra. Innen kerül átváltásra az ár forintra is, természetesen mindig az éppen érvényes árfolyamon. Tehát az ár két kockázati tényezőtől függ. A nemesfém árváltozásától és a pénznemek egymáshoz viszonyított árfolyam változásától.
A 17. század óta a London Bullion Market-en történik árának meghatározása.
Az arany árfolyamát tekintve az elmúlt tíz évben trendszerűen emelkedett. Ez a két devizaárfolyam különbözete miatt alakult így. Az emelkedés hátterében az áll, hogy egyre csökken a kibányászható arany mennyisége, viszont az emberek egyre többet szeretnének vásárolni. Így a kereslet és a kínálat kapcsolata jelentősen meghatározza árát.
Megfigyelhető, hogy az elmúlt tíz évben szinte töretlenül nőtt az arany ára. Hiszen például míg 2000-ben 1000 dollár/uncia volt, addig ma 2012-ben, 1700 dollár az unciánkénti jegyzésára. Közel a duplájára nőtt az elmúlt években. Ezért mondják, hogy az arany remek befektetés, hiszen nemcsak tartja az értékét, értékőrző, hanem profitáló is, hiszen nő benne a tőkénk is.
De árfolyama akár napról-napra, hónapról-hónapra is változhat. Megfigyelhető, hogy időről-időre mindig vannak ugrások, amelyek gazdasági okokkal magyarázhatóak.
A gazdaságilag nehezebb időszakokban a kereslet megugrik, hiszen ekkor többen fordulnak stabil, értékálló befektetésekhez, hogy biztosan olyanba fektessék pénzüket, vagyonukat, amely értékét megőrzi, tartja.